Výstavy

Od 6. 7. 2024 v přísálí Kina Panorama
Výstava v rámci festivalu Boskovice 2024

Karel Šuster: Vzpomínka na Romka Hanzlíka

Romek Hanzlík (*20. 11. 1961 / †1. 6. 2019) byl nejprve kytaristou FPB, pak kytaristou Už jsme doma, pak jejich manažerem, pak manažerem mnoha dalších kapel, strůjcem několika festivalů, autorem několika knížek, a v závěru života i oceňovaným fotografem. To on si vymyslel, a spolu s Václavem Kučerou ze země vydupal dokument „Takovej barevnej vocas letící komety“ o Filipu Topolovi a následně i dokument  „Rozsviť světlo, ať je vidět“. Ten už ale dokončit nestihl…

Karel Šuster *1968 v Praze
Střední průmyslová škola grafická 1982–86
První fotografie z koncertu pořídil v roce 1989. O dva roky později už publikoval hudební a divadelní fotografie v Českém Deníku, kde byl zaměstnán. Přispívá do mnoha magazínů, např. Rock & Pop, Beng!a, UNI a od roku 1997 je na volné noze. Kromě focení reportáží a portrétů se věnuje skenování a postprodukci. Rokem 1999 začíná dokumentovat činnost spolku Unijazz a v jeho Čítárně fotografie pravidelně vystavuje.

 

Od 6. 7. 2024 v Galerii Otakara Kubína (GOK)

Pozor na klobouk, Mr. Coubine, malba v boskovickém plenéru

Otakar Kubín
Vasil Artamonov
Dominik Forman
Ilona Koroman
Alexey Klyuykov

Slavnostní zahájení výstavy v Galerii Otakara Kubína (GOK), Masarykovo nám. 3/1, Boskovice

Úvodní slovo: kurátorka výstavy Jana Písaříková, Gabriela Kolčavová a Ondřej Dostál

Výstava potrvá do 30. 9. 2024.

Pozor na Klobouk, Mr. Coubine: plenérová malba Boskovic 
Vasil Artamonov, Dominik Forman, Alexey Klyuykov, Ilona Koroman, Otakar Kubín

Slavnostní zahájení výstavy v Galerii Otakara Kubína (GOK), Masarykovo nám. 3/1, Boskovice

Úvodní slovo: kurátorka výstavy Jana Písaříková, Gabriela Kolčavová a Ondřej Dostál

Výstava potrvá do 30. 9. 2024.

Výstava vrací s jistou mírou romantického sentimentu do veřejného prostoru Boskovic malbu „en plein air." Obrazy podle skutečnosti, které zachycují zátiší, děje a situace, se stávají obrazovou kronikou města Boskovic několika červencových dnů. Zároveň konfrontují obyvatele s přítomností tvořících malířů a malířek v plenéru a vedou nás tak k zamyšlení nad samotnou postavou plenéristy/ky jako důležitým socio-vizuálním prvkem v městské krajině. V tomto ohledu k nám přivolávají postavu boskovického rodáka, malíře Otakara Kubína, který část svého života prožil ve Francii, v zemi vzniku plenérové malby, a který se v roce 1951 vrátil do Československa a usadil se v rodném městě. 

Kurátorka: Jana Písaříková

 

Ilona Koroman je studentkou pátého ročníku malířského ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze. Dlouhodobě se věnuje figurativní malbě, ve které tematicky zobrazuje civilní náměty z městského prostředí, venkovské krajiny i intimity interiérů. 

Vasil Artamonov v současné době působí jako pedagog v Ateliéru malířství 1 na FaVU VUT v Brně. Společně s Alexeyem Klyuykovem, se kterým tvořil uměleckou dvojici, je laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2010. Ve své převážně malířské tvorbě se věnuje tématům historie a současného monopolizovaného světa. 

Alexey Klyuykov studoval v ateliéru Intermediální konfrontace na VŠUP v Praze. Dlouhodobě se věnuje ilustraci, spolupracuje s řadou nakladatelství, periodik a aktivistických organizací. Ve dvojici s Vasilem Artamonovem se stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2010. 

Dominik Forman vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor český jazyk, literární věda a výtvarná výchova, současně studoval malbu na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Ve své práci se zabývá rehabilitací realistické malby. Je spoluautorem knihy Manifest radikálního realismu.
 

 

Kubín
Caffe Bar Skleník